Reconnature

Πως να επιλέξω ένα Ταξιδιωτικό Σακίδιο (Μέρος Δεύτερο)

blog-epilogi-sakidiou-meros-deutero

Πως να επιλέξω ένα Ταξιδιωτικό Σακίδιο ή κοινώς ένα «Backpack»;

(Μέρος Δεύτερο)

Στο “Πρώτο μέρος” αναφέραμε πόσο σημαντικό ρόλο έχει η ποιότητα για ένα ταξιδιωτικό σακίδιο, αλλά και πως θα επιλέξουμε το μέγεθος του σακιδίου με βάση το πλάνο της εξόρμησης μας.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που θα έπρεπε να εξετάσουμε πριν επιλέξουμε την αγορά ενός ταξιδιωτικού σακιδίου όπως είναι ο τύπος πλαισίου, ο εξαερισμός της πλάτης, η πρόσβαση στο κάτω μέρος, οι τσέπες που διαθέτει ένας ταξιδιωτικός σάκος, σακίδιο ημέρας, η θήκη για υπνόσακο και η ζώνη του ισχίου πως μπορεί να επηρεάσει την εξόρμηση μας.

Τύπος πλαισίου  

Τα ταξιδιωτικά σακίδια έχουν τρεις τύπους πλαισίου. Είναι αυτά που διαθέτουν εσωτερικό πλαίσιο, αυτά με εξωτερικό πλαίσιο και τα σακίδια πλάτης χωρίς πλαίσιο

Σακίδια πλάτης με εσωτερικό πλαίσιο: Η πλειονότητα των σακιδίων που πωλούνται σήμερα είναι σακίδια που αγκαλιάζουν το σώμα, με εσωτερικό πλαίσιο, όπου η δομή είναι κρυμμένη μέσα στο πίσω μέρος. Έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τον πεζοπόρο σταθερό σε ανώμαλο, εκτός κλίσης έδαφος και μπορεί να ενσωματώνουν μια ποικιλία τεχνολογιών υποστήριξης φορτίου που όλες λειτουργούν για να μεταφέρουν το φορτίο στους γοφούς του πεζοπόρου.

Σακίδια πλάτης εξωτερικού πλαισίου: Σε ένα σακίδιο εξωτερικού πλαισίου, η δομή που υποστηρίζει το φορτίο είναι ορατή και συνήθως είναι από αλουμινένιο υλικό στο εξωτερικό. Ένα σακίδιο πλάτης σαν αυτό μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή αν μεταφέρετε ένα βαρύ, ακανόνιστο φορτίο. Τα σακίδια με εξωτερικό πλαίσιο προσφέρουν επίσης καλό εξαερισμό και πολλές επιλογές οργάνωσης εξοπλισμού.

Σακίδια πλάτης χωρίς πλαίσιο: Οι φανατικοί του ultralight που τους αρέσει να πεζοπορούν γρήγορα και ελαφρά μπορεί να επιλέξουν ένα σακίδιο χωρίς σκελετό ή ένα σακίδιο αναρρίχησης όπου ο σκελετός αφαιρείται για εξοικονόμηση βάρους. Εδώ σίγουρα κερδίζουμε σε βάρος αλλά τα σακίδια χωρίς πλαίσιο είναι πολύ πιο άβολα εάν έχουμε να κουβαλήσουμε βαριά φορτία.

Εξαερισμός πλάτης

Ο εξαερισμός της πλάτης είναι εξίσου σημαντικός για να αποφύγουμε το «σύνδρομο της ιδρωμένης πλάτης». Ορισμένα σακίδια διαθέτουν ένα αναρτημένο πάνελ πλάτης με πλέγμα το οποίο ονομάζεται επίσης «ανάρτηση με πλέγμα τάσης» και πρόκειται για μια σχεδίαση που μοιάζει με τραμπολίνο, όπου το σακίδιο που υποστηρίζεται από το σκελετό απομακρύνεται μερικά εκατοστά από την πλάτη μας, η οποία αντιθέτως ακουμπάει στο εξαιρετικά διαπνέον πλέγμα. Επίσης υπάρχουν σακίδια με «καμινάδες», οι οποίες είναι στην ουσία κανάλια εξαερισμού στο πίσω πάνελ, για να λύσουν το ίδιο ζήτημα.

Πρόσβαση στο κάτω μέρος

Ένα συχνό πρόβλημα είναι η εύκολη πρόσβαση στο κάτω μέρος του θαλάμου του σακιδίου. Τα περισσότερα ταξιδιωτικά σακίδια διαθέτουν άνοιγμα στο επάνω μέρος, γνωστό και ως «ανοίγματα άνω φόρτωσης». Δεδομένου ότι τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στο κάτω μέρος του θαλάμου και στις πλευρές είναι πιο δύσκολο να τα φτάσουμε, μία λύση είναι να αποθηκεύουμε εκεί τα πράγματα που χρειαζόμαστε για τη διανυκτέρευση και τα πράγματα που είναι αναγκαία κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας ή της ημέρας να τα αποθηκεύουμε πιο κοντά στην κορυφή. Ορισμένα σακίδια, ωστόσο, διαθέτουν ακόμα μία είσοδο πρόσβασης στο κάτω μέρος ώστε να μπορούμε να ξεκουμπώνουμε το φερμουάρ της κύριας τσάντας του σακιδίου χωρίς να την ξεφορτώνουμε από πάνω.

Τσέπες

Οι τσέπες που διαθέτει ένας ταξιδιωτικός σάκος είναι ένα στοιχείο που μπορεί να μας «λύσει» τα χέρια σε αρκετές περιπτώσεις. Σε κάποιους πεζοπόρους αρέσουν οι πολλές τσέπες, και κάποιοι άλλοι προτιμούν ένα πιο «μετρημένο» σάκο. Όταν αξιολογούμε τις τσέπες, εξετάζουμε το μέγεθος και την τοποθέτηση της καθεμιάς. Για παράδειγμα, οι ελαστικές πλαϊνές τσέπες είναι επίπεδες όταν είναι άδειες, αλλά τεντώνονται για να χωρέσουν ένα μπουκάλι νερό, στύλους σκηνής ή άλλα χαλαρά αντικείμενα. Επίσης μπορούμε να τις προσεγγίσουμε όταν φοράμε το σακίδιο. Οι τσέπες της ζώνης ισχίου φιλοξενούν μικρά αντικείμενα που θέλουμε κατά την πεζοπορία, όπως ένα τηλέφωνο, σνακ, βάλσαμο χειλιών ή αντηλιακό. Οι τσέπες φτυαριών είναι ουσιαστικά πτερύγια ραμμένα στο μπροστινό μέρος ενός σακιδίου με κλείσιμο με αγκράφα στο πάνω μέρος. Αρχικά προορίζονταν για να κρατούν ένα φτυάρι χιονιού, αλλά τώρα εμφανίζονται σε πολλά σακίδια 3 εποχών, χρησιμεύοντας ως σημεία απόκρυψης για ένα χάρτη, ένα μπουφάν ή άλλα χαλαρά, ελαφριά αντικείμενα. Τέλος η επάνω τσέπη στο καπάκι που υπάρχει σε κάποια σακίδια, είναι επίσης θέμα προτίμησης. Σε κάποιους αρέσει ένα ενιαίο άνοιγμα για πράγματα όπως γυαλιά ηλίου και ένα φακό κεφαλής, ενώ άλλοι προτιμούν ένα καπάκι με πολλαπλά διαμερίσματα.

Σακίδιο ημέρας

Ορισμένα σακίδια έχουν σχεδιαστεί με ένα αφαιρούμενο σακίδιο ημέρας που είναι ιδανικό για μικρότερα ταξίδια. Αυτό το αφαιρούμενο σακίδιο ημέρας είναι συχνά σχεδιασμένο στο επάνω καπάκι. Αποσπάται εύκολα από τον κύριο σακίδιο και σε κάποιες περιπτώσεις μετατρέπεται σε σακίδιο με ζώνη ισχίου ή ελαφρύ σακίδιο πλάτης.

Θήκη για υπνόσακο

Υπάρχουν σακίδια με ένα φερμουάρ κοντά στο κάτω μέρος του θαλάμου. Είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σάκο για τον υπνόσακο ή εάν θέλετε να μπορείτε να βγάλετε τον υπνόσακο από το σακίδιο χωρίς να το ξεφορτώσετε. Αν και έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έναν υπνόσακο, ο χώρος αυτός μπορεί να χωρέσει και άλλα πράγματα στα οποία θα θέλατε να έχετε εύκολη πρόσβαση.

Ζώνη ισχίου με μαξιλαράκια

Εάν χρησιμοποιείτε ένα ελαφρύ σακίδιο με αρκετά μινιμαλιστική ζώνη ισχίου και οσφυϊκή επιδερμίδα, μπορεί να υποφέρετε από πόνους στους γοφούς, στο κάτω μέρος της πλάτης ή στους ώμους. Μία ανατομική ζώνη με μαξιλαράκια μπορεί να δώσει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Είναι σημαντικό μετά από πολύωρη πεζοπορία να μην έχουμε ενοχλήσεις από πόνους και να μπορέσουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα σημεία πρόσδεσης και θηλιές, το κάλυμμα βροχής, το δοχείο ενυδάτωσης, την εφαρμογή του σακιδίου στη πλάτη, τον ιμάντα ανύψωσης του σακιδίουκαιτον ιμάντα στέρνου

The last part is coming soon…. Ετοιμαστείτε για RECONNATURE