Reconnature

Πως να επιλέξω ένα Ταξιδιωτικό Σακίδιο (Μέρος Πρώτο)

how-to-choose-a-backpack

Πως να επιλέξω ένα Ταξιδιωτικό Σακίδιο ή κοινώς ένα «Backpack»;

(Μέρος πρώτο)

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά ταξιδιωτικά σακίδια πλάτης στην αγορά που είναι πάρα πολύ εύκολο να μπερδευτούμε, να κοιτάξουμε μόνο την τιμή και στο τέλος να έχουμε αγοράσει κάτι το οποίο δεν θα μας είναι και τόσο χρήσιμο. Θα πρέπει να προσέξουμε, γιατί καμιά φορά «το φθηνό είναι τελικά ακριβό».   

Σε αυτή την κατηγορία ανήκω και εγώ. Κάποτε είχα οργανώσει ένα ταξίδι, είχα εικόνα στο μυαλό μου όλους αυτούς τους τύπους που ταξιδεύουν με τα σακίδια τους και αποφάσισα να κάνω την κίνηση. Γιατί όχι; Είναι μεγάλα, χωράνε τα πάντα μέσα και στην τελική, σιγά ένα σακίδιο είναι όχι επιστήμη, πόσο δύσκολο είναι να πάρω και εγώ ένα; Έτσι την επόμενη ημέρα αγόρασα ένα ταξιδιωτικό σακίδιο, το οποίο εμφανισιακά μου είχε αρέσει πάρα πολύ και ήταν οικονομικό. Είχε έναν κεντρικό θάλαμο, τρεις τσέπες (δύο στο πλάι και μία επάνω στο καπάκι), τί άλλο να ήθελα; Η χαρά ατελείωτη, επιτέλους θα έχω και εγώ το δικό μου σακίδιο.

Ήρθε η στιγμή να ετοιμαστώ, αλλά σιγά σιγά άρχισα να συνειδητοποιώ ότι κάτι δεν πάει καλά. Έβαλα και έβγαλα αρκετές φορές τα πράγματα μου, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Μήπως ο χώρος που νόμιζα ότι προσφέρει δεν ήταν αρκετός ή κάτι κάνω λάθος; Μήπως η σκέψη μου «σιγά, ένα σακίδιο είναι» απείχε από την πραγματικότητα; Ο προβληματισμός έγινε ακόμα πιο έντονος όταν στη διάρκεια της εκδρομής διαπίστωνα ότι οι ώμοι κουράζονταν γρήγορα και πονούσαν. Τελικά εάν είχα από την αρχή δύο τρεις παραμέτρους στο μυαλό μου η επιλογή θα ήταν σίγουρα διαφορετική και όχι μόνο βάσει της εμφάνισης και του κόστους.     

Τί σημαίνει όμως σωστό ταξιδιωτικό σακίδιο;

Πώς μπορώ να το επιλέξω;

Τί πρέπει να προσέξω;

Τί μέγεθος πρέπει να είναι;

Θα προστατέψει τα πράγματα μου από το καιρό;

Τί ποσό πρέπει να επενδύσω για να μην ισχύει «το φθηνό είναι τελικά ακριβό»;      

Για να σας γλιτώσω λοιπόν από ώρες έρευνας που ίσως πρέπει να κάνετε, θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω όλες εκείνες τις ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά και μερικά tips που πρέπει να προσέξετε για να έχει το ταξιδιωτικό σακίδιο σας.

Ποιότητα:

Ας ξεκινήσουμε από την ποιότητα. Η ποιότητα είναι αυτή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια ζωής του ταξιδιωτικού μας σακιδίου. Σε μία ορεινή πεζοπορία το σίγουρο είναι ότι ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε στο σακίδιο μας δεν θα είναι και ο καλύτερος. Εάν προσθέσουμε τις καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν θα λυπηθούν ούτε εμάς αλλά ούτε το σακίδιο μας, καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ποιοτικό για να είναι και ανθεκτικό. Ίσως εδώ να είμαστε τυχεροί γιατί οι περισσότερες, εάν όχι όλες, οι επώνυμες μάρκες αυτό το κομμάτι το καλύπτουν και με το παραπάνω. Άρα ξεκινάμε καλά.

Τρεις βασικοί τομείς στους οποίους θα πρέπει να κάνετε επιλογές είναι

η Χωρητικότητα του σακιδίου, τα χαρακτηριστικά του και η εφαρμογή του σακιδίου στην πλάτη

Χωρητικότητα σακιδίου: Το μέγεθος του σακιδίου που θα χρειαστείτε συνδέεται με το μήκος του ταξιδιού σας και με το πόσο βάρος και όγκο θέλετε να μεταφέρετε.

Χαρακτηριστικά του σακιδίου: Αυτές είναι οι βελτιώσεις που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σακίδιο λειτουργεί για εσάς.

Εφαρμογή σακιδίου πλάτης: Το μήκος του κορμού -όχι το ύψος σας- έχει μεγαλύτερη σημασία.

Για να τα αναλύσουμε λίγο περισσότερο…

1-3 βράδυα είναι από 30 έως 50 λίτρα

Εδώ όλα εξαρτώνται από τον όγκο του εξοπλισμού που θα έχουμε μαζί μας. Για παράδειγμα μία μικρή κουζίνα φύσης θα μας βοηθήσει πραγματικά. Οι «αποδοτικοί» ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν λιγότερο ογκώδη εξοπλισμό μπορούν πραγματικά να κρατήσουν τα πράγματα ελαφριά σε ταξίδια 1 έως 3 διανυκτερεύσεων χρησιμοποιώντας ένα σακίδιο σε αυτό το εύρος. Έχετε υπόψη σας ότι το ελαφρύ πακετάρισμα απαιτεί αυτοπειθαρχία και προσεκτικό σχεδιασμό. Καθόλου εύκολο…

3-5 βράδυα είναι από 50 έως 80 λίτρα

Αυτά τα ταξιδιωτικά σακίδια πλάτης είναι τα πιο δημοφιλή και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για ταξίδια με ζεστό καιρό που διαρκούν 3 ή περισσότερες ημέρες. Γιατί αναφέρουμε ζεστό καιρό; Γιατί το χειμώνα τα πράγματα που χρειαζόμαστε είναι σίγουρα περισσότερο ογκώδη σε σύγκριση με τα καλοκαιρινά. Ωστόσο τα σακίδια της κατηγορίας των 50 έως 80 λίτρων είναι επίσης ιδανικά και για μικρότερα ταξίδια.

5+ βράδυα είναι 50+ λίτρα

Ταξίδια 5+ ημερών απαιτούν συνήθως σακίδια των 70 λίτρων ή περισσότερο. Αυτά είναι επίσης συνήθως η προτεινόμενη επιλογή για χειμερινές εκδρομές που διαρκούν περισσότερο από 1 βράδυ. (Τα μεγαλύτερα σακίδια μπορούν να φιλοξενήσουν πιο άνετα επιπλέον ρούχα, έναν πιο ζεστό υπνόσακο και μια σκηνή 4 εποχών, η οποία συνήθως περιλαμβάνει επιπλέον στύλους). Είναι επίσης μια καλή επιλογή για μία οικογένεια με μικρά παιδιά, επειδή η μαμά και ο μπαμπάς καταλήγουν να κουβαλούν τον εξοπλισμό.

Στα επόμενα Posts θα αναλύσουμε τον τύπο πλαισίου, τον εξαερισμός, την εύκολη πρόσβαση στο θάλαμο του σακιδίου, τις τσέπες, τα αφαιρούμενα μέρη, τη θήκη για υπνόσακο, τη ζώνη στα ισχία, τα σημεία πρόσδεσης και θηλιές, το κάλυμμα βροχής, το δοχείο ενυδάτωσης, την εφαρμογή του σακιδίου στη πλάτη, τον ιμάντας ανύψωσης του σακιδίου και τον ιμάντα στέρνου…

…to be continued….

ετοιμαστείτε για RECONNATURE